Försök till vildjäst

I dag gjorde jag ett försök att starta en vildjäst. Jag hade inte tillräckligt med russin hemma varför jag ersatte med  några katrinplommon.

I min vildjäst hade jag

5 dl ljummet vatten
150 gram russin
100 gram katrinplommon i små bitar
2 1/2 msk honung
3/4 dl socker

Blandade allting väl i en glasburk, lade på ett lock och burken förpassades upp ovanför kylskåpet för att vila. Skall nu skakas om 2 ggr om dan i ca 4-5 dagar innan den är klar.
 
Nu är det bara att vänta och se!
 
 
 

Knådfritt surdegsbröd i gryta

Jag har inte vågat mig på surdegsbröd tidigare av flera anledningar. Dels tycker jag det verkar så petnoga hela tiden med lufttemperaturer, gram och evighetslånga jästider, dels så saknar jag en vettig köksassistent, baksten och jäskorgar....jag har tappat sugen bara jag börjat läsa recepten...
 
Jag bestämde mig ändå häromdan att knåpa ihop en surdegsgrund och försöka få till ett bröd utan knådning och med hjälp av min gamla emaljgryta (loppisfynd för 20 kronor vill jag minnas). Brödet blev faktiskt riktigt gott, saftigt och lagom surt:)
 
Så nu får jag ta mig i kragen och utforska det här vidare.

Knådfritt surdegsbröd med valnötter
 
0,75 dl vaken surdeg på råg
5 dl ljummet vatten
7 dl manitoba cream
2 dl rågmjöl
 
1 msk havssalt
En näve valnötter
 
Dag 1 (kväll)
Blanda surdeg, vatten, mjöl och honung. Låt stå lite lagom varmt i ca 12 timmar, över natten.
 
Dag 2 (morgon)
Blanda i salt och nötter i degen och eventuellt lite mjöl i degen om den är allt för lös. Låt degen jäsa i en oljad bunke och vik den 3 ggr med ca 30-45 minuter mellan.
 
Värm ugnen till 250 grader och låt grytan stå i ugnen tills den blir het. Häll degen i den heta grytan, lägg på locket, ställ in i ugnen och sänk till 225 grader. Låt locket ligga på i 30 minuter, tag av locket och låt stå i ca 15 minuter. Innertemperaturen bör vara 98 grader.
 
Låt svalna på galler under bakduk.
 
 
Klart!
 
 

Åter i rullning

Gör ett försök att återuppta köksbloggandet igen, det var ju en evighet sedan. Det kom lite emellan i form av en liten bebis och en flytt ut till en gammal gård på landet, men nu är jag i full fart med att prova recept och komponera egna i vårt mysiga lantkök. Tidiga mornar eldar jag i vedspisen, skruvar på radion och sätter en deg på jäsning. Det är livet det!
 
Täljstenskaminen eldas det också i allt som oftast

Filmjölkslimpa med kanel

En ny variant på min favorit filmjölkslimpan, denna gång smaksatt med kanel och hasselnötter för lite juligare smak. Väldigt god med en skiva julskinka och stark senap.



3,5 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
0,5 tsk salt
0,5 dl kruskakli
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl rågkross
0,5 dl hela aprikoser
0,5 dl hela hasselnötter
1 tsk kanel
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
1 tsk bikarbonat

Ugn: 175 grader

Blanda mjölsorterna med salt, kruskakli, linfrön, rågkross, aprikoser, hasselnötter och kanel.
Blanda filmjölk noga med sirap och bikarbonat.
Tillsätt mjölblandningen och rör försiktigt till en jämn smet.
Fyll en 1 1/2-liters form med bakplåtspapper och häll i smeten. Strö över lite rågkross eller vetemjöl.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 1/2 timme. Pröva med sticka så att brödet känns torrt. Stjälp upp på galler och låt svalna helt innan du skär upp i skivor
Går utmärkt att frysa.

Slöa dagar

Så här i mellandagarna slänger jag upp ett recept på saffransskorpor med hasselnötter som har gått åt som smör hemma hos oss.



Ingredienser

100 g smör
1 g saffran
2 st ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hasselnötter
Rörsocker

 

1. Smält smör och rör i saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.

2. Blanda de torra ingredienserna med hela hasselnötter och blanda med smörsmeten.

3. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över rörsocker

4. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter i 175 grader.

5. Ta ut dem och skär längderna i 1,5 centimeter tjocka skivor på plåten.

6. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen, gärna över natten.

Revbensspjäll med honungsglace

Kvällens middag blev så himla god så jag var tvungen att ta några bilder. Revbensspjäll, som min mor gör dem, är min favorit på julbordet. Detta var mitt första egna försök och jag är helt klart nöjd med resultatet. Allt gick åt, och vi var bara två som delade:)


Juliga babysockor

Jag är ingen storvirkare av rang men dessa små julesockor har jag knåpat ihop till en vän som snart skall få barn.


Hittade ett enkelt mönster på denna sida.

http://www.madebycecilia.com/2011/08/monster-snabbvirkade-tossor.html

Stjärnor och choklad

I helgen blev det en del pysslande. På söndagen fick jag fint besök av min vän Linda och hennes dotter. Det blev till att vispa ihop en mycket snabb chokladkaka med valnötter.



Knåpade också ihop en julstjärna att hänga i fönstret. Tipset fick jag från min sambos mamma.
Visst blev den fin!

Funderar på att skaffa några tapetprover och göra en lite mer färgglad variant av stjärnan.

Fina filmjölkslimpan

Filmjölkslimpor är väldigt snabba och smidiga tycker jag. Jag har provat en hel del olika varianter och brukar oftast bli jättenöjd. Någon enstaka gång har jag gräddat för kort tid så limporna blivit kletiga i mitten. Var noga med att kolla med sticka så limporna känns torra efter gräddningen.

Jag brukar utgå från vetemjöl som grund och sedan blanda i de mjölsorter (rågmjöl, grahamsmjöl etc) som jag har hemma. Jag brukar variera mig med vetekli, kruskakli, vetekross, rågkross, solrosfrön och linfrön mm. Godast är det att tillsätta olika slags nötter och någon färsk eller torkad frukt. Låt fantasin flöda!

 

Detta recept utgår från vad jag hade hemma just denna kväll och det blev riktigt saftigt och gott.

I dag hade jag bara ljus sirap hemma (föredrar annars mörk) samt endast bakpulver (ingen bikarbonat som jag annars ofta använder)

 

 

Filmjölkslimpa med aprikos och valnötter

 

1 limpa

 

3,5 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1 dl rågmjöl ekologiskt

0,5 dl vetekross

0,5 dl kruskakli

0,5 dl solrosfrön

0,5 dl krossade linfrön

0,5 dl valnötter hela

0,5 dl aprikoser

0,5 tsk salt

 

1,5 msk bakpulver

5 dl filmjölk

1 dl ljus sirap

 

Ugn: 175 grader

 

Blanda mjölsorterna, salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser och hela valnötter i en bunke.

 

Blanda filmjölken noga med bakpulver och sirap. Tillsätt mjölblandingen och rör försikigt till en jämn, tjock smet.

 

Smörj en 1 ½ liters form eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll med smeten och strö över lite vetekross.

 

Skjuts in i ugnens nedre del ca 1 ½ timme. Täck med folie om brödet blir för mörkt. Prova med sticka så att brödet känns torrt. Stjälp upp bröd på galler och låt vila.

 

Avnjut till frukost, min favorit är med leverpastej och snabbinlagd ättiksgurka. Mums:)

Det börjar kännas vinter..

I morse hade den första snön kommit. Tyvärr allt för lite för några tjusiga vinterbilder. Solen sken i alla fall så jag passade på att ta några foton i mitt kök den korta stunden som den var framme.










Kvällens middag blev en gräddig Pasta carbonara med körsbärstomater frästa i lite socker och balsamvinäger, tjohoo så gott!



Receptet är som följer

Ingredienser Pastan

Pasta av valfri sort till 4 personer

1,5 dl grädde

1 dl creme fraiche

1 pkt bacon

1 vitlöksklyfta

Några kvistar rosmarin

1 bit parmesan

3 st ägg (endast gulorna)

salt och peppar


Stekta tomater

Ca 20 körsbärstomater

en nypa socker

ngr stänk balsamvinäger

Salt och pappar

1. Fräs bacon knaprigt i en stekpanna tillsammans med vitlök och rosmarin (finhackat).
2. Koka pastan i rikligt med vatten och lite salt.
3. Vispa grädde, creme fraiche och äggulor lätt i en skål. Tillsätt riven parmesanost.
4: När pastan är klar, häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen. Häll i gräddblandningen samt bacon i kastrullen och blanda. Salta och peppra.
5. Stek körsbärstomater i lite socker och balsamvinäger i ngr minuter så de blir mjuka, salta och peppra.
6. Servera pastan med tomaterna och lite riven parmesan på toppen.


Helgens bestyr

I helgen bakades det en hel del hemma hos oss. Sambon och hans vän byggde en slags pepparkaksstad som jag tyvärr inte fick visa här trots att de verkade extremt nöjda med resultatet....Jag kanske får tjata på dem lite mer..
Själv gjorde jag en alldeles utsökt smörkola med ingefära. Receptet är Leilas och jag hittade det på recept.nu

http://www.recept.nu/1.126548/leila_lindholm/efterratter_godis/varldens_godaste_smorkola

Jag tillsatte endast en matsked färskriven ingefära och det blev makalöst gott, ett nytt måste som julgodis.


Jag färdigställde också mitt pannband i helgen...eller "bandpand" som jag tydligen kallade det:)



Fredagsmiddag

Jag har varit nyfiken på att prova ryska blinier länge och i kväll slog vi till. Det var riktigt gott faktiskt och jag är nöjd med mitt första försök. Avslutade med en chokladmousse med mandel och havssalt som inte var så dum den heller om än lite mastig...



Pyssel och fika

I dag tillbringade jag eftermiddagen tillsammans med mina vänner Karin och Andrea för fika och pyssel i Karins mysiga lägenhet.















Karin syr en tjusig ask




Andrea gör julkort




Å jag knåpar på med ett bandpand, som förhoppningsvis blir färdigt i dagarna





Lite mer afternoon tea-inspiration..

Här kommer några bilder från en "eftermiddagste" som jag ordnade för några vänner en söndag i oktober. Ett synnerligen lyckat teparty:)

Miniscones

Lax- och gurksnittar

Citronkaka

Shortbread med citron

Jag är vansinning förtjust i den brittiska tetraditionen och alla de godsaker som hör till. För ett tag sedan började jag baka olika sorters shortbread, vilket är en liten mördegskaka som kan varieras i oändlighet. Den är lätt att baka och smälter i munnen.
Här följer en variant på shortbread som jag bakade i dag





Shortbread med citron och vanilj

250 g rumsvarmt smör (ngr sekunder i micron ordnar det raskt)
1 ½ dl florsocker
1 dl maizenamjöl
5 dl vetemjöl
Rivet skal från 1 citron
1 tsk ekologiskt vaniljpulver


1. Värm ugnen till 150 grader 
2. Lägg smör och florsocker i bunken och vispa fluffigt med elvisp. Blanda maizenamjöl, vetemjöl, citronskal samt vaniljpulver och häll försiktigt ner i smörsmeten. Vispa igen tills du har en slät smet.  
3. Mjöla ett bakbord och häll upp degen. Dela degen i 4 delar och rulla varje del till en korv (tjock som en varmkorv). Skär i 2 cm tjocka bitar och gör prickar med gaffel i 2 rader.
Lägg upp kakorna glest på plåtarna.
4. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt kakorna svalna. Lägg dom i en burk med lock.


RSS 2.0