Fina filmjölkslimpan

Filmjölkslimpor är väldigt snabba och smidiga tycker jag. Jag har provat en hel del olika varianter och brukar oftast bli jättenöjd. Någon enstaka gång har jag gräddat för kort tid så limporna blivit kletiga i mitten. Var noga med att kolla med sticka så limporna känns torra efter gräddningen.

Jag brukar utgå från vetemjöl som grund och sedan blanda i de mjölsorter (rågmjöl, grahamsmjöl etc) som jag har hemma. Jag brukar variera mig med vetekli, kruskakli, vetekross, rågkross, solrosfrön och linfrön mm. Godast är det att tillsätta olika slags nötter och någon färsk eller torkad frukt. Låt fantasin flöda!

 

Detta recept utgår från vad jag hade hemma just denna kväll och det blev riktigt saftigt och gott.

I dag hade jag bara ljus sirap hemma (föredrar annars mörk) samt endast bakpulver (ingen bikarbonat som jag annars ofta använder)

 

 

Filmjölkslimpa med aprikos och valnötter

 

1 limpa

 

3,5 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1 dl rågmjöl ekologiskt

0,5 dl vetekross

0,5 dl kruskakli

0,5 dl solrosfrön

0,5 dl krossade linfrön

0,5 dl valnötter hela

0,5 dl aprikoser

0,5 tsk salt

 

1,5 msk bakpulver

5 dl filmjölk

1 dl ljus sirap

 

Ugn: 175 grader

 

Blanda mjölsorterna, salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser och hela valnötter i en bunke.

 

Blanda filmjölken noga med bakpulver och sirap. Tillsätt mjölblandingen och rör försikigt till en jämn, tjock smet.

 

Smörj en 1 ½ liters form eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll med smeten och strö över lite vetekross.

 

Skjuts in i ugnens nedre del ca 1 ½ timme. Täck med folie om brödet blir för mörkt. Prova med sticka så att brödet känns torrt. Stjälp upp bröd på galler och låt vila.

 

Avnjut till frukost, min favorit är med leverpastej och snabbinlagd ättiksgurka. Mums:)



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0