Lite mer afternoon tea-inspiration..

Här kommer några bilder från en "eftermiddagste" som jag ordnade för några vänner en söndag i oktober. Ett synnerligen lyckat teparty:)

Miniscones

Lax- och gurksnittar

Citronkaka

Shortbread med citron

Jag är vansinning förtjust i den brittiska tetraditionen och alla de godsaker som hör till. För ett tag sedan började jag baka olika sorters shortbread, vilket är en liten mördegskaka som kan varieras i oändlighet. Den är lätt att baka och smälter i munnen.
Här följer en variant på shortbread som jag bakade i dag





Shortbread med citron och vanilj

250 g rumsvarmt smör (ngr sekunder i micron ordnar det raskt)
1 ½ dl florsocker
1 dl maizenamjöl
5 dl vetemjöl
Rivet skal från 1 citron
1 tsk ekologiskt vaniljpulver


1. Värm ugnen till 150 grader 
2. Lägg smör och florsocker i bunken och vispa fluffigt med elvisp. Blanda maizenamjöl, vetemjöl, citronskal samt vaniljpulver och häll försiktigt ner i smörsmeten. Vispa igen tills du har en slät smet.  
3. Mjöla ett bakbord och häll upp degen. Dela degen i 4 delar och rulla varje del till en korv (tjock som en varmkorv). Skär i 2 cm tjocka bitar och gör prickar med gaffel i 2 rader.
Lägg upp kakorna glest på plåtarna.
4. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt kakorna svalna. Lägg dom i en burk med lock.


Kökskonst

Nyligen fick jag för mig att börja måla, något jag inte gjort på säkert 10 år. Väldigt kul och fullständigt fritt från prestationskrav. Jag köpte urbillig akrylfärg och målardukar på Rusta och satte igång. Till min hjälp använde jag dessutom sånt som redan fanns i mitt kök såsom tvättsvampar och degskrapor:)
Här är några av mina alster.

Saffransbullar med vanilj och citron

Välkommen till min blogg. Finns det något bättre sätt att inleda sin blogg med än ett smarrigt saffransbullerecept.
Välkommen till min blogg. Finns det något bättre sätt att inleda sin blogg med än ett smarrigt saffransbullerecept.       Ingredienser  5 dl  mjölk  50 gram  jäst, för söta degar  1,5 dl  strösocker  0,5 tsk  salt  2 påsar saffran  15 dl  vetemjöl  125 gram smör, rumstempererat  1 st  ägg, till pensling  pärlsocker, till garnering    Fylllning  125 gram  smör  1,5 dl  strösocker  1 msk vaniljsocker  0,5 tsk vaniljpulver ekologiskt (kan uteslutas)  rivet skal från en citron    Blir ca 30 rejäla bullar    1. Värm mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken och rör om tills jästen lösts.    2. Tillsätt saffran, socker, salt,  och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Lägg i det rumsvarma smöret. Rör ihop väl till en smidig deg. Täck över med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.    3. Rör samman fyllningen.    4. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.    5. Kavla ut varje del till en platta, ca 25x50 cm. Bred på fyllningen på halva plattan av degen. Vik över den obredda delen. Skär breda bitar och gör
Ingredienser
5 dl  mjölk
50 gram  jäst, för söta degar
1,5 dl  strösocker
0,5 tsk  salt
2 påsar saffran
15 dl  vetemjöl
125 gram smör, rumstempererat
1 st  ägg, till pensling
Pärlsocker
Fylllning
125 gram  smör
1,5 dl  strösocker
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk vaniljpulver ekologiskt (kan uteslutas)
rivet skal från en citron
Blir ca 30 rejäla bullar
1. Värm mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken och rör om tills jästen lösts.
2. Tillsätt saffran, socker, salt,  och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Lägg i det rumsvarma smöret. Rör ihop väl till en smidig deg. Täck över med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
3. Rör samman fyllningen.
4. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.
5. Kavla ut varje del till en platta, ca 25x50 cm. Bred på fyllningen på halva plattan av degen. Vik över den obredda delen. Skär breda bitar och gör "byxor" som du tvinnar och knyter ihop till fina knutar.   Lägg i bullformar.
6. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
8. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Välkommen till min nya blogg!

RSS 2.0