Filmjölkslimpa med kanel

En ny variant på min favorit filmjölkslimpan, denna gång smaksatt med kanel och hasselnötter för lite juligare smak. Väldigt god med en skiva julskinka och stark senap.



3,5 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
0,5 tsk salt
0,5 dl kruskakli
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl rågkross
0,5 dl hela aprikoser
0,5 dl hela hasselnötter
1 tsk kanel
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
1 tsk bikarbonat

Ugn: 175 grader

Blanda mjölsorterna med salt, kruskakli, linfrön, rågkross, aprikoser, hasselnötter och kanel.
Blanda filmjölk noga med sirap och bikarbonat.
Tillsätt mjölblandningen och rör försiktigt till en jämn smet.
Fyll en 1 1/2-liters form med bakplåtspapper och häll i smeten. Strö över lite rågkross eller vetemjöl.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 1/2 timme. Pröva med sticka så att brödet känns torrt. Stjälp upp på galler och låt svalna helt innan du skär upp i skivor
Går utmärkt att frysa.

Slöa dagar

Så här i mellandagarna slänger jag upp ett recept på saffransskorpor med hasselnötter som har gått åt som smör hemma hos oss.



Ingredienser

100 g smör
1 g saffran
2 st ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hasselnötter
Rörsocker

 

1. Smält smör och rör i saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.

2. Blanda de torra ingredienserna med hela hasselnötter och blanda med smörsmeten.

3. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över rörsocker

4. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter i 175 grader.

5. Ta ut dem och skär längderna i 1,5 centimeter tjocka skivor på plåten.

6. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen, gärna över natten.

Revbensspjäll med honungsglace

Kvällens middag blev så himla god så jag var tvungen att ta några bilder. Revbensspjäll, som min mor gör dem, är min favorit på julbordet. Detta var mitt första egna försök och jag är helt klart nöjd med resultatet. Allt gick åt, och vi var bara två som delade:)


Juliga babysockor

Jag är ingen storvirkare av rang men dessa små julesockor har jag knåpat ihop till en vän som snart skall få barn.


Hittade ett enkelt mönster på denna sida.

http://www.madebycecilia.com/2011/08/monster-snabbvirkade-tossor.html

Stjärnor och choklad

I helgen blev det en del pysslande. På söndagen fick jag fint besök av min vän Linda och hennes dotter. Det blev till att vispa ihop en mycket snabb chokladkaka med valnötter.



Knåpade också ihop en julstjärna att hänga i fönstret. Tipset fick jag från min sambos mamma.
Visst blev den fin!

Funderar på att skaffa några tapetprover och göra en lite mer färgglad variant av stjärnan.

Fina filmjölkslimpan

Filmjölkslimpor är väldigt snabba och smidiga tycker jag. Jag har provat en hel del olika varianter och brukar oftast bli jättenöjd. Någon enstaka gång har jag gräddat för kort tid så limporna blivit kletiga i mitten. Var noga med att kolla med sticka så limporna känns torra efter gräddningen.

Jag brukar utgå från vetemjöl som grund och sedan blanda i de mjölsorter (rågmjöl, grahamsmjöl etc) som jag har hemma. Jag brukar variera mig med vetekli, kruskakli, vetekross, rågkross, solrosfrön och linfrön mm. Godast är det att tillsätta olika slags nötter och någon färsk eller torkad frukt. Låt fantasin flöda!

 

Detta recept utgår från vad jag hade hemma just denna kväll och det blev riktigt saftigt och gott.

I dag hade jag bara ljus sirap hemma (föredrar annars mörk) samt endast bakpulver (ingen bikarbonat som jag annars ofta använder)

 

 

Filmjölkslimpa med aprikos och valnötter

 

1 limpa

 

3,5 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1 dl rågmjöl ekologiskt

0,5 dl vetekross

0,5 dl kruskakli

0,5 dl solrosfrön

0,5 dl krossade linfrön

0,5 dl valnötter hela

0,5 dl aprikoser

0,5 tsk salt

 

1,5 msk bakpulver

5 dl filmjölk

1 dl ljus sirap

 

Ugn: 175 grader

 

Blanda mjölsorterna, salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser och hela valnötter i en bunke.

 

Blanda filmjölken noga med bakpulver och sirap. Tillsätt mjölblandingen och rör försikigt till en jämn, tjock smet.

 

Smörj en 1 ½ liters form eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll med smeten och strö över lite vetekross.

 

Skjuts in i ugnens nedre del ca 1 ½ timme. Täck med folie om brödet blir för mörkt. Prova med sticka så att brödet känns torrt. Stjälp upp bröd på galler och låt vila.

 

Avnjut till frukost, min favorit är med leverpastej och snabbinlagd ättiksgurka. Mums:)

Det börjar kännas vinter..

I morse hade den första snön kommit. Tyvärr allt för lite för några tjusiga vinterbilder. Solen sken i alla fall så jag passade på att ta några foton i mitt kök den korta stunden som den var framme.










Kvällens middag blev en gräddig Pasta carbonara med körsbärstomater frästa i lite socker och balsamvinäger, tjohoo så gott!



Receptet är som följer

Ingredienser Pastan

Pasta av valfri sort till 4 personer

1,5 dl grädde

1 dl creme fraiche

1 pkt bacon

1 vitlöksklyfta

Några kvistar rosmarin

1 bit parmesan

3 st ägg (endast gulorna)

salt och peppar


Stekta tomater

Ca 20 körsbärstomater

en nypa socker

ngr stänk balsamvinäger

Salt och pappar

1. Fräs bacon knaprigt i en stekpanna tillsammans med vitlök och rosmarin (finhackat).
2. Koka pastan i rikligt med vatten och lite salt.
3. Vispa grädde, creme fraiche och äggulor lätt i en skål. Tillsätt riven parmesanost.
4: När pastan är klar, häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen. Häll i gräddblandningen samt bacon i kastrullen och blanda. Salta och peppra.
5. Stek körsbärstomater i lite socker och balsamvinäger i ngr minuter så de blir mjuka, salta och peppra.
6. Servera pastan med tomaterna och lite riven parmesan på toppen.


Helgens bestyr

I helgen bakades det en hel del hemma hos oss. Sambon och hans vän byggde en slags pepparkaksstad som jag tyvärr inte fick visa här trots att de verkade extremt nöjda med resultatet....Jag kanske får tjata på dem lite mer..
Själv gjorde jag en alldeles utsökt smörkola med ingefära. Receptet är Leilas och jag hittade det på recept.nu

http://www.recept.nu/1.126548/leila_lindholm/efterratter_godis/varldens_godaste_smorkola

Jag tillsatte endast en matsked färskriven ingefära och det blev makalöst gott, ett nytt måste som julgodis.


Jag färdigställde också mitt pannband i helgen...eller "bandpand" som jag tydligen kallade det:)



Fredagsmiddag

Jag har varit nyfiken på att prova ryska blinier länge och i kväll slog vi till. Det var riktigt gott faktiskt och jag är nöjd med mitt första försök. Avslutade med en chokladmousse med mandel och havssalt som inte var så dum den heller om än lite mastig...



Pyssel och fika

I dag tillbringade jag eftermiddagen tillsammans med mina vänner Karin och Andrea för fika och pyssel i Karins mysiga lägenhet.















Karin syr en tjusig ask




Andrea gör julkort




Å jag knåpar på med ett bandpand, som förhoppningsvis blir färdigt i dagarna





RSS 2.0